2010. június 28., hétfő

Hogy mik vannak!

A délután folyamán meghallgattuk egy igazi reneszánsz korabeli tudós életpályáját. Cardano, aki orvos és filozófus és matematikus, kinek neve a harmadfokú egyenlet megoldóképletével fennmaradt, dacára annak, hogy a munka oroszlánrészét egy Tartaglia csúfnevű másik végezte el.

Apropó, még egy érdekes adat: ezek egyenletekkel párbajoztak egymással...na hiszen.

Utána viszont beszélgettünk a pénzről, és kiderült, hogy a pénz azért értékes, mert mindenki szerint az. Ki érti ezt? Mindenesetre jött a legjobb a délutánban: Gabonatőzsdés játékot játszottunk. Nem mesélem el a szabályt, de a játék nyüzsgős és izgalmas. Lássuk a képeket a tőzsdéről:


S lőn első nap (i beszámoló)

Reneszánszát éli a töritábor

A régi jó szokásokhoz híven, most is vonattal indultunk alsóbélatelepi táborhelyünk felé. Az uralkodók az udvaroncokat és udvarhölgyeket rögtön beosztották a lakosztályaikba. Miután elfogyasztottuk királyokhoz méltó lakománkat, szétváltunk, és megtestesítettük a korszak három nagy dinasztiáját.

A Dick Capriók, azaz az itáliai Medici uralkodóház sajátos címerrel képviseltette magát. A Tudorok és a 7 törpe a klasszikus Tudor-rózsát vidította fel névadó törpéjükkel, Tudorral. A harmadik uralkodóház, A Fekete Sereg, azaz a cseh Pálok és Jánosok voltak.

Felfedeztük az országok felfedezésének örömét, és egy pro-kontra listát szerkesztve úgy döntöttünk, hogy inkább megmaradunk a helyünkön, egyelőre nem szándékozunk új földrészt felkutatni. Ezután totóval mértük össze friss tudásunkat.

A lordok legnagyobb örömére, lehetőség volt az esti VB megtekintésére.

Tizenegykor takarodót fújtak és az udvar akarva-akaratlan visszahúzódott személyes lakosztályába.

A hetet a szokásos reggeli fürdővel kezdtük, ahol a bátor fiatalság megmártózhatott a jéghideg Balaton vízébe. Délelőtt, komoly tudást építettünk fel a reneszánsz építészetről. Bár adódtak technikai problémák, végül csak-csak feltárultak előttünk a Firenzei dóm kapui, és betekintést nyerhettünk a Sárospataki vár ablakain. Aztán mindenki elkészítette saját nemzetségének megfelelő palota makettjét, melynek bemutatására a délután folyamán került sor. (A képen látható, ahogy VP fotózza, ahogy épp ezeket a sorokat írjukJ)


Méééég képek

Mukodik

a mobilinternet, így aztán itt lesz majd egy szöveges beszámoló, de
addig is néhány kép: