2010. június 29., kedd

Mesék Mátyás királyról

A KÉT PALKÓ ÉS A BÉKAKIRÁLYFI

Hol volt, hol nem volt, az Óperenciás tengeren is túl, az üveghegyen innen és túl, ott, ahol a kurta farkú malac túr, volt egyszer egy öreg, beteg, haldokló király. Ennek a királynak volt három daliás fia. Hármas ikrek voltak a három Palkó.

Így szólott egy nap az öreg király:

- Fiaim, Palkók. Mindjárt meghalok, és királyságom szeretném a legbátrabb fiamra hagyni. Menjetek hát szerencsét próbálni, és legyetek bátrak!

Elindul a három királyfi, tarisznyájukban hamuba sült pogácsa. Egyszer csak, hogy,hogy nem, egy kereszteződéshez értek, ahol az út háromfelé ágazott. Elvált hát egymástól a három királyfi. Az első találkozott egy szépséges szép tündérrel.

- Mondj le a trónról, királyfi, és cserébe neked adom a világ legszebb asszonyát feleségül. Cserébe, csupán királyságodat kérem – monda a tündér.

Elgondolkodik a Palkó: mit tegyen, mit ne? Végül úgy dönt, elfogadja a tündér ajánlatát. Hát ebben a pillanatba a szépséges szép tündér háromfejű sárkánnyá változik,

és felfalja a királyfit.

Megy a második Palkó hétmérföldes csizmában, találkozik egy macskacicóval.

Mondja neki a macskacicó:

- Királyfi, olyan intellektuális képed van, ezért neked adom a világ összes kincsét. Cserébe csupán királyságodat kérem.

Elgondolkodik a Palkó: mit tegyen, mit ne? Végül, csak beadja a derekát. Hát, ebben a pillanatban a macskacicó félelmetes sziklatarggá változik, és fölfalja Palkót.

A harmadik Palkó, az erdőben sétálva találkozik egy rőzsét cipelő öregasszonnyal.


- Szép jó napot, öreganyám – mondja neki a Palkó.

- Szerencséd, hogy öreganyádnak szólítottál - így az öregasszony. – Neked adom a világ minden tudását, cserébe csak a királyságod kérem.

Gondolkodik a Palkó: mit tegyen, mit ne? Végül így felel:

- Hallod-e, öreganyám, nem kell nekem semmilyen tudás, kincs vagy nő. A királyságom mindennél többet ér.

Megörül az öregasszony.

- Tudd meg, királyfi, én valójában királykisasszony vagyok, engem egy vénbanya engem is csúffá változtatott, de megtörted az átkot.

Megörül Palkó is.

- Tudd meg, hogy én valójában béka vagyok, és egy rút banya változtatott csak királyfivá!

Hát, azon nyomban eljegyezte egymást a szépséges királykisasszony és a béka. El is mentek aztán a palotába, ahol világra szóló lakodalmat kaptak. Tán még ma is élnek, ha meg nem haltak.

VÉGE


Nincsenek megjegyzések: