Reneszánsz receptek
1. Húsos erszény
• Hozzávalók a tésztához: 25 dkg rétesliszt, 1 tojás, 10 dkg vaj, só.A tészta elkészítése: A lisztet és a tojást a sóval, valamint kevéske vízzel összegyúrjuk és kinyújtjuk. Rákenünk egy szelet vajat, az egészet összehajtjuk, és ismét kinyújtjuk. Ezt a műveletet addig ismételjük, míg az összes vajat elhasználjuk. Ezután a tésztát tálba tesszük, és két órán keresztül letakarva állni hagyjuk.
• Hozzávalók a töltelékhez: 25 dkg darált marha vagy sertéshús, 2 ek. méz, só, bors, rozmaring, fahéj, gyömbér, 6-8 db aszalt datolya, szerecsendió.
• A töltelék elkészítése: A hozzávalókat alaposan elkeverjük, és éjszakára hűtőben állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.
• Az erszény elkészítése: A tésztát kb. fél centi vastagságúra nyújtjuk, és nagyobb köröket szaggatunk belőle. A kör egyik oldalára teszünk egy kanálnyit a fűszeres pépből, majd ráhajtjuk a tészta másik oldalát, és a széleket összenyomkodjuk, hogy a töltelék ne folyjon ki. Az „erszényeket” tojássárgájával megkenve sütőbe tesszük, és 15-20 percig sütjük.
2.Középkori palacsinta
• Hozzávalók:
• 125 ml tej
• 1 evőkanál élesztő
• 1 tojás
• 68g liszt
• 16g cukor
• Pici só
• Elkészítés:
• Melegítsd meg a tejet, tedd bele az élesztőt
• Keverd össze egy tálban a hozzávalókat
• Add hozzá a megkelt élesztős kevercset
• Süssük ki a palacsintákat
• Szervírozzuk porcukorral, gyümölccsel (eper, szőlő, áfonya, málna…)
3.Tudor saláta
Hozzávalók:
• Fűszerek: bors, kakukkfű, rozmaring, kapor, oregano
• 3 főtt tojás
• 3 citrom szeletelve
• 1 hagyma
• 2-féle sajt
• 4 füge
• 4 alma
Elkészítés:
• Kézmosás
• Hagymákat szeletekre vágjuk
• Főtt tojásokat is szeleteljük
• Almákat, sajtokat, fügéket is apróra vágjuk
• Fűszerekkel összekeverjük
• Citromszeletekkel díszítjük a tetejét
4. Tudor gyömbéres keksz
Hozzávalók:
• 7 szelet szikkadt kenyér
•
• Méz, ízlés szerint
• 1 kávéskanál gyömbér, bors
Elkészítés:
• Vágd le a kenyerek héját, a belet morzsold bele egy tálba
• Olvaszd fel a mézet, vajat egy másik tálban
• Az olvasztott kevercset tedd a kenyérdarabokhoz
• Add hozzá a fűszereket, s jól keverd össze
• Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral
• Simítsd bele a tésztát
• Hagyd pár percet állni
• Sütőben süsd, amíg piros nem lesz, majd négyzetekre vágva szervírozd
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése