2010. július 2., péntek

Receptek

Reneszánsz receptek

 

1.    Húsos erszény
         Hozzávalók a tésztához: 25 dkg rétesliszt, 1 tojás, 10 dkg vaj, só.A tészta elkészítése: A lisztet és a tojást a val, valamint kevéske vízzel összegyúrjuk és kinyújtjuk. Rákenünk egy szelet vajat, az egészet összehajtjuk, és ismét kinyújtjuk. Ezt a műveletet addig ismételjük, míg az összes vajat elhasználjuk. Ezután a tésztát tálba tesszük, és két órán keresztül letakarva állni hagyjuk.
         Hozzávalók a töltelékhez: 25 dkg darált marha vagy sertéshús, 2 ek. méz, só, bors, rozmaring, fahéj, gyömbér, 6-8 db aszalt datolya, szerecsendió.
         A töltelék elkészítése: A hozzávalókat alaposan elkeverjük, és éjszakára hűtőben állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.
         Az erszény elkészítése: A tésztát kb. fél centi vastagságúra nyújtjuk, és nagyobb köröket szaggatunk belőle. A kör egyik oldalára teszünk egy kanálnyit a fűszeres pépből, majd ráhajtjuk a tészta másik oldalát, és a széleket összenyomkodjuk, hogy a töltelék ne folyjon ki. Az „erszényeket” tojássárgájával megkenve sütőbe tesszük, és 15-20 percig sütjük.

2.Középkori palacsinta
         Hozzávalók:
         125 ml tej
         1 evőkanál élesztő
         1 tojás
         68g liszt
         16g cukor
         Pici só
         Elkészítés:
         Melegítsd meg a tejet, tedd bele az élesztőt
         Keverd össze egy tálban a hozzávalókat
         Add hozzá a megkelt élesztős kevercset
         Süssük ki a palacsintákat
         Szervírozzuk porcukorral, gyümölccsel (eper, szőlő, áfonya, málna…)

3.Tudor saláta

Hozzávalók:
         Fűszerek: bors, kakukkfű, rozmaring, kapor, oregano
         3 főtt tojás
         3 citrom szeletelve
         1 hagyma
         2-féle sajt
         4 füge
         4 alma

Elkészítés:
         Kézmosás
         Hagymákat szeletekre vágjuk
         Főtt tojásokat is szeleteljük
         Almákat, sajtokat, fügéket is apróra vágjuk
         Fűszerekkel összekeverjük
         Citromszeletekkel díszítjük a tetejét

4. Tudor gyömbéres keksz

Hozzávalók:
         7 szelet szikkadt kenyér
         125 g vaj
         Méz, ízlés szerint
         1 kávéskanál gyömbér, bors

Elkészítés:
         Vágd le  a kenyerek héját, a belet morzsold bele egy tálba
         Olvaszd fel a mézet, vajat egy másik tálban
         Az olvasztott kevercset tedd a kenyérdarabokhoz
         Add hozzá a fűszereket, s jól keverd össze
         Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral
         Simítsd bele a tésztát
         Hagyd pár percet állni
         Sütőben süsd, amíg piros nem lesz, majd négyzetekre vágva szervírozd

 

Nincsenek megjegyzések: